SteAm Tjedan Zadar

Osnovne škole su na nacionalnoj razini opterećene sa zastarjelim školskim kurikulumima koji nisu utemeljeni na znanjima, vještinama i kompetencijama koje kod učenika stvaraju osnove za kasniji razvoj SteAm kompetencija. Sukladno tome nastavnici nisu dovoljno educirani  za primjenu inovativnih metoda učenja koji idu ukorak sa inovacijama u području SteAm-a. Prema  Carnet-ovoj bazi podataka, tek oko 10% škola može se smatrati digitalno zrelim, a međunarodno istraživanje računalne i informacijske pismenosti i PISA istraživanje kaže da smo (od 2011.g. – 2015.g.) pri dnu od ostatka EU u čitalačkoj, medijskoj, matematičkoj, prirodoslovnoj i financijskoj pismenosti. Posljedica toga je pad kompetencija učenika od 5.- 8. razreda i kasnije teškoće u svladavanju srednjoškolskog gradiva i nastavku školovanja te smanjena sposobnost učenika za razvijanje životnih vještina važnih za usvajanje temeljnih kompetencija za cjeloživotno učenje i uspješno uključivanje u društvo i tržište rada kada je u pitanju SteAm područje. Posljedično tome, ni u Zadru se ne stvaraju adekvatni uvjeti za stvaranje i povezivanje mreže dionika i ustanova koje mogu realizirati organiziranije i održivije SteAm aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola, ali i šire građanstvo, pripradnike „makers“ kulture, već isto ostaje na razini volje pojedinaca.

 

Upravo zbog toga smo ponosni što ćemo, u organizaciji našeg partnera FabLab-a Zagreb, realizirati ukupno 9 radionica jačanja znanja, vještina i kompetencija za popularizaciju znanosti i SteAm područja u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama. Kroz iste radionice uključit ćemo 60 odgojitelja/ica te 120 učitelja predmetne i razredne nastave.

 

Više o programu i vremeniku realiziranja možete vidjeti ovdje.

 

Prijave za sudjelovanje vrše se UO za odgoj i školstvo. Za više informacije slobodno se obratite na info@makersweekzadar.com ili pratite našu mrežnu stranicu.

LOKACIJA

Hrvatsko Narodno kazalište Zadar

Hrvatsko Narodno kazalište Zadar​

Široka ul. 8, 23000, Zadar